Chutné chorvatské jídlo a pití

Chorvatská kuchyně se liší podle toho, ve které oblasti se jídlo připravuje. V chorvatském jídelním lístku najdete rybu mořskou i sladkovodní a jejich různé způsoby přípravy. To stejné se týká i masa a zeleninových dobrot, charakteristických pro středozemní kuchyni. Chorvatská kuchyně se zabývá i sýry, které zde také mají své místo.

 

Jaké je typicky chorvatské jídlo?

Typickým chorvatským jídlem je tzv. maneštra, což je hustá zeleninová polévka, ve které nesmí chybět různorodá zelenina nakrájená na větší kousky. Základ polévky tvoří především kukuřice a další luštěniny, podle toho, co má kdo rád. Dalšími typickými pokrmy chorvatské kuchyně jsou například: Stonské ústřice a těstoviny s lanýži.

Recept:

Chorvatská maneštra

kost z pršutu, aby byl dobrý a kvalitní vývar

200 g fazolí

450 g kukuřice

2 mrkve

2 cibule

5 stroužků česneku

1,5 hrnku ječmene

4 větší brambory

2 střední rajčata

8 listů špenátu

svazek zelené petrželky

sůl, pepř

Postup:

Vaření tohoto jídla trvá opravdu velmi dlouho, proto se dělá ve velkém množství a jí se proto několik dní po sobě.

Vezmeme kost se zbytky masa na ní. Dáme do hrnce spolu s fazolemi, které jsme měli namočené z předešlého dne a zalijeme vodou. Necháme vařit cca 30 minut. Pršut Chorvaté lehce nahrazují kusem dobře vysušené slaniny.

Posléze přidáme do hrnce veškerou kukuřici a ostatní suroviny. Rajčata oloupeme z kůže a nakrájíme nadrobno. Aby se ječmen brzo uvařil, můžeme si ho den předem namočit stejně jako fazole. Podle potřeby osolíme a opepříme.

Až změknou brambory i mrkev, blížíme se do konce. Přidáme jen drobně nakrájenou petrželku a listy špenátu, necháme posledních deset minut povařit a odstavíme z ohně

Tip na závěr: Posypat polévku nahoře strouhaným sýrem.

Jaké jsou ty nej chorvatské nápoje?

Nejznámější chorvatské nápoje jsou ty alkoholické. Například k tradičním chorvatským pálenkám patří tolik oblíbená bylinná rakije. V láhvi destilátu je středomořská tráva, která barví tekutinu jemně nazelenalou barvou.

Kvalita rakijí se různí, je to způsobeno kvalitou trávy a délkou jejího louhování + louhování ostatních bylin.

Dále je to jemný, třešňový likér, který se jmenuje Maraschino, velmi příjemný, sladké chuti.

Nejznámějším chorvatským pivem vůbec je Ožujsko a Karlovačko, jsou to piva s dlouholetou tradicí. K oblíbeným produktům patří ležáky, nealkoholická piva a Karlovačko črno, což je tmavé pivo s ojedinělou chutí.

Káva je chorvatským národním nápojem odpočinku – Mezi běžné kávy patří espreso, téměř vždy skvělé a podávané se sklenicí vody. Výraz pro espreso se celkem liší podle toho, kde se v Chorvatsku pohybujete. Na pobřeží a na ostrovech kde jsou silnější italské vazby se mu obvykle říká espreso, zatímco ve zbytku země je to kava obična neboli běžná káva. Kávě s mlékem je kava s mlijekom, macchiato je makiato a cappuccino je kapučino.

Ale ani čaje nejsou pozadu

Dáváte-li přednost čaji, existuje široký výběr, včetně různých ovocných příchutí.