Na 1600 místních farem, které celoročně nabízejí rekreační ubytování pod značkou Roter Hahn, v loňském roce poskytlo přes dva miliony noclehů. Za rostoucím zájmem stojí především nevšední zážitky a prostředí, prvotřídní služby, domácí gurmánské speciality a široká paleta možností rekreace.
Jižní Tyrolsko
Synonymem letní dovolené nemusí být jen mořská pláž a v posledních letech přibývá destinací, které turistům nabízejí mnohem zajímavější alternativy. Jednou z nich je Jižní Tyrolsko, severoitalský německy mluvící region rozkládající se na jižním úbočí Alp, dostupný z České republiky za pouhých sedm hodin a nabízející každý rok 300 slunečných dní. Místní farmáři, kteří již více než dvě stě let poskytují také turistické ubytování, dovedli tento způsob rekreace téměř k dokonalosti.
Farma zblízka: víno, jablka, dobytek
V Jižním Tyrolsku najdeme dva typy farem – v údolích jsou to usedlosti obklopené vinicemi a ovocnými sady, na úbočích pak dobytčí farmy s chovem krav a dalších domácích zvířat, obklopené pastvinami a lesy. Ať však turista zvolí kteroukoliv z nich, může si být jist, že zde najde ničím nerušené soukromí v prvotřídních apartmánech, přátelské prostředí a pokud o to stojí i čistě domácí stravu. Nevšedním zážitkem bývá možnost vidět zblízka každodenní práci na statku, na některých farmách si i můžete vyzkoušet některé práce. Kromě toho jsou statky výborným výchozím bodem pro turistiku, cyklistiku, sjezdové i běžecké lyžování či další outdoorové sporty. U statků bývají umístěna malá hřiště s dětskými atrakcemi a okolní louky či lesy jsou pro dětské hry jako stvořené. Večery je možné trávit s přáteli u ohně či venkovního krbu.
Domácí speciality – chuť, kterou jsme už zapomněli
Jižní Tyrolsko nabízí navíc nepřeberné množství gurmánských zážitků. Domácí mléko, máslo, vejce, ovesné vločky, jogurty, marmelády, chléb, šunka, uzeniny… nabídka čerstvých potravin vyrobených přímo na statku bývá široká. Gurmáni by si neměli nechat ujít farmy nabízející snídani s obsluhou, pro fanoušky vaření je zde možnost uvařit si sami ze surovin, které ráno najdete připravené.
Chuť Jižního Tyrolska
Fanoušci vína by měli dát přednost některé ze specializovaných vinných farem. Kromě nabídky domácího Gewürztraminer, Vernatsch nebo Lagrein jsou pro ně připraveny prohlídky vinných sklepů, mohou na vlastní oči sledovat sklizeň, lisování nebo plnění vína do lahví. Pro labužníky jsou zde farmy, kde si můžete prohlédnout výrobu domácího sýra nebo uzenin. To ale není všechno – na některých statcích najdete farmářské restaurace nabízející vyhlášené tyrolské speciality (Hofschänke) nebo navíc i místní vynikající víno (Buschenschänke). Pokud si chcete být jisti, jak chutnají pravá místní domácí jídla, zavítejte právě sem. 80 % surovin zde totiž musí být z regionu a 30 % přímo z dané farmy.
Nabídka zážitků je nepřeberná: od výuky pečení chleba po wellness pobyty s tradičními lázeňskými procedurami, od vysokohorských farem nabízejících úplný klid až po kurzy vaření a tradičního bylinkářství. Z 1600 farem označených podle kvality jedním až čtyřmi kvítky si podle svých preferencí si může vybrat skutečně každý, stačí využít vyhledávač ubytování na webu www.roterhahn.it.