Již Emil Zola si ve svých spisech stěžuje, na nahrazování původních rybářů turisty. Zhruba od 19. století se obyvatelstvo přeorientovalo z lovu velryb, ono jich už dnes moc nenalovíte, v mořích není mnoho ryb, na lov turistů, a to se jim velmi daří.
Velký rozkvět Biarritz
Rekreaci, lázně, sport, to propagoval Napoleon III. Velký rozkvět Biarritz zažil právě při budování lázní, pro manželku císaře Napoleona III Eugenii. Biarritz je jedno z mála center evropského surfování. Jsou zde i školy surfování. Před mořem mám respekt, nejmenuji se Ivan Orel, známý mořeplavec, který si ochočil snad všechna světová moře. Seděl za mnou v lavici, ve škole. Vlny jsou zde i v září nádherné, moře je úžasně teplé, pro nás středoevroapy, a pláže prázdné. Na obrázku vidíte pláž Antoanety. Připadal jsem si jako v ráji. Jako by zde bylo nekonečně množství teplé vody z bojleru, nádherně dojemna napěněné. Pláže jsou nádherně písčité, voda velmi čistá. Inu, z oceánu. Slaná. Tedy léčivá. "Moře má lék na každou nemoc“, říká řecké přísloví. Něco na tom bude.
Atlantický oceán, to není Středozemní moře. Je zde cítit blízkost Golfského proudu, proto je zde teplo. V zimě zde bývá teplota + 8 až 10 °C, rekord evidují asi minus 3 °C. Tu zimu tam "přímo cítíte." Již chápu, proč se u nás v ČR před 15 lety prodávala francouzská tepelná čerpadla vzduch voda, která topila do minus 5°C. Tady to stačilo. Mě to bylo již tehdy podezřelé, já jsem se té hry prodeje těchto "teplých" tepelných čerpadel neúčastnil. Raději jsem prodával voda voda. Topení ze studny. A tato tepelná čerpadla topí spolehlivě dodnes i v podmínkách vysokohorských.
Regionální kuchyně
Zemědělci zde mají i 2 úrody za rok. Pěstují zde všechno možné, od melounů, přes zeleninu, po víno a olivy, řepku jsem tam nikde neviděl. Zřejmě budou asi, ve srovnání s námi, "poněkud zaostalí." Dost rybníků zde mají. Každou chvíli zde z Atlantiku přiletí mraky, rychle promoknete, ale za 15–20 minut již zase svítí slunce. Zasklení oken je dost často jen + sklo. Topí většinou zemním plynem. Polévky k obědu nejí, mají je k večeři. U oběda i večeře je moučník, často nějaký krém z tvarohu. polévky mají, jak řekl jeden lékař - internista z Kroměříže, odtučňovací. Zeleninové, nebo různé krémy. Hutnou polévku slepičí, nebo kyselici, případně gulášovou, jsem zde v létě neviděl. Ani v podhůří Pyrenejí - v Lurdech , studenější oblasti, jsem hutnější polévky neviděl.
Protože moc netopí, ani ve značkových hotelech, nebyl by špatné mít s sebou teplovzdušný ventilátor a rychlovarnou konvici. Obojí vám ale asi neutáhne elektrifikace hotelu. I v drahých hotelech vypadne jednou za týden elektřina, "pojistky „ na chodbě nehledejte, i v mnohapatrových hotelích jsou na recepci. Jak mohl Kramný takovou hotelovou elektřinou v Egyptě někoho zabít, je mi záhadou. Ono ani na pokojích žádné velké spotřebiče nejsou. Televize LED, osvětlení chabé, LED, jen fén v koupelně je větší spotřebič.V Jižní Francii se nemluví francouzsky, ale nářečím. Zde jsou právě ti Gaskoňci. Ještě níže jsou pak Baskové. Baskičtina je jazyk, který se nepodobá žádnému evropskému jazyku. Prý jde o původní Evropský jazyk. Podobá se možná arménštině. Ale Arméni se s Basky nedomluví.
Hodně se zde konzumuje paprika. Mléko zde mají kozí, kravské a oslí. Oblast Jižní Francie dlouho okupovali Angličané. Získali zde pozemky díky svatbě Angličana a Francouzsky a velice rychle zde postavili spoustu pevností. V podstatě je vyhnala až Johanka z Arku.
Vyzkoušejte uvidíte. Je tam nádherně.
Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz