Nejznámější a také nejhojněji navštěvovaná část Turecka, Egejská riviéra, leží v jihovýchodním cípu země na rozhraní Egejského a Středozemního moře. Naleznete zde typické bílé kamenné domky, jejichž zahrádky zdobí ibišky. Unikátní jsou větrné mlýny, které jsou rozesety doslova po celém pobřeží. Oblast je křižovatkou kultur a má za sebou bohatou historii, proto nemusíte trávit čas jen na pláži. Dodnes se zde nacházejí pozůstatky jednoho ze sedmi starověkých divů světa - monumentálního hrobu krále Mausola. Dnes jsou nejen přístavní městečko Bodrum, centrum celé oblasti, ale i přilehlé okolí vyhledávány pro malebné pobřeží s malými klidnými zátokami a azurové moře. Většinou pozvolný vstup do moře lemují čisté, písečné pláže s oblázky.
„Celoročně příjemné klimatické podmínky, příroda, antické kulturní památky a výborná turistická vybavenost činí z Egejské riviéry ideální místo pro dovolenou,“ říká Tatiana Poláková, specialistka na letní zájezdy, Neckermann CK. „Značná část námi nabízených hotelů na Egejské riviéře disponuje širokou škálou služeb pro rodiny s dětmi, jako jsou dětské animační programy, atrakce pro vodní zábavu, hřiště, skluzavky, dětské postýlky, židličky nebo dokonce možnost hlídání dětí,“ dodává Tatiana Poláková.
Kdo by si chtěl zpestřit polehávání u moře nebo bazénu výlety, může se vypravit například k Pamukkale. Jedná se o výjimečný přírodní útvar oslnivě bílých vápencových kaskád s možností koupání v termálních lázních naplněných smaragdově zelenou vodou. Pokud vás láká architektura, tak na ostrově Kos, na místě narození otce medicíny Hippokrata, se můžete projít úzkými uličkami s typickými řeckými domy. A relaxaci s nádechem tradice najdete ve vyhlášených tureckých lázních.
Říká se také, že láska prochází žaludkem. V případě lásky k určité destinaci je toto úsloví také plně platné. Turecká kuchyně je známá díky sladkým i pikantním pokrmům. V tureckém jídelníčku najdeme čerstvé ryby, čerstvou zeleninu, bylinky, grilovaná kuřata či jehněčí maso. Prim mezi ovocem hrají melouny, fíky a meruňky. Mezi oblíbené sladkosti patří vanilkovo-mandlový krém „Keskül“, turecký med „lokum“, rýžový pudink „sütlac“ nebo „tahin“ halva, což je sladká sezamová pasta. Typickou tureckou specialitou jsou mleté masové kuličky (Köfte), pečené jehněčí s chlebem nebo rýží (Dönercis), cuketová palačinka (Mucver) nebo oblíbené dary moře.
Žízeň se v Turecku zahání černým či jablečným čajem a mezi nápoji nesmíme opomenout výbornou tureckou kávu „kahve“. Pokud byste měli chuť na něco ostřejšího, tak lze doporučit tradiční lihovinu „raki“ s anýzovou příchutí podávanou s vodou a ledem.
Na výsledném dojmu z dovolené se značně podílí i kvalita a služby hotelu, v němž jste ubytováni. Neckermann CK přináší tip na hotel v oblasti Egejské riviéry.
Zdroj foto: Neckermann CK