Severní Kypr

Severní turecký Kypr se ještě neztratil ze světa, i když by tak mohl učinit díky velkému každoročnímu počtu turistů. Přesto si dokázal uchovat svou osobitou tvář.

Je původní, krásný a zdobí ho křišťálově čisté moře. Nabízí dokonalý odpočinek. Podle pověstí je Kypr rodným městem bohyně Afrodity. Přezdívá se mu také „Perla Středozemí“. Klima je zde typické pro Mediterán – teplé léto (teplota i nad 30 ° C) a mírná zima se srážkami. Ty nepřekročí celoročně 500 mm. Na Kypru 300 dnů v roce svítí slunce a i proto je často vyhledáván zahraničními návštěvníky.

O městech

Kyrenia
Dříve malá rybářská vesnička leží na severní části ostrova - z jedné strany ji omývá Středozemní moře, z druhé strany ji lemují Kyrenejské hory. Území je známé bohatou faunou a florou. Kvetoucí orchideje a zpěv exotických ptáků vás provází na každém kroku. Projdete se uličkami Kyrenie a poznáte historii Kyrenejské pevnosti, kde se nachází i muzeum. Najdete zde potopenou loď, kterou nalezli amatérští potápěči. Výbornou tureckou kávu si můžete vypít v jedné z malých kaváren s výhledem na starý přístav nebo si zalenošit na dlouhých plážích u moře.

Famagusta
Město Famagusta (v překladu Město rukojmích) leží na severovýchodní části ostrova. Patří k stejnojmennému letovisku – opět dlouhé pláže a tyrkysové moře. V samotném městě naleznete řadu krásných historických staveb. Ve starém přístavu je dominantou Othellova věž. Do této pevnosti zasadil W. Shakespeare děj své divadelní hry a je odtud krásný výhled. Famagustské hradební zdi, které zaznamenaly rozkvět v době Benátské republiky, katedrála sv. Mikuláše, klášter sv. Barnabáše – to jsou jedny z památek, které zde uvidíte.

Na Kypru ochutnáte místní speciality

Kyperská „kuchyně“ se velmi podobá řecké. Základem je olivový olej, bylinky, zelenina. Koření vám bude připomínat spíše asijskou kuchyni.

K místním specialitám patří

  • Meze – podává se jako předkrm, je to řada porcí zeleninových, masových nebo rybích pokrmů, můžete si z předložených mystiček vybrat, na co máte chuť.
  • Feta – slaný bílý ovčí nebo kozí sýr
  • Tzaziky – řecký jogurt s okurkou a kořením
  • Souvlaki – malé kousky vepřového, jehněčího nebo drůbežího masa upravené jako ražniči – podávají se s opečeným chlebem a zeleninou
  • Sheftalia – jídlo z hovězího masa, cibule, rajčat, koření
  • Hummus – kaše z uvařené cizrny a sezamové pasty, přidává se do ní olivový olej, sůl, česnek a citronová šťáva

Související články

Maledivy
Ibiza je ostrovem borovic po staletí